Categorieën
Hagens

3 initiatieven die de prestaties van vrouwen vieren

Je kunt er bijna niet omheen: vandaag vieren we Internationale Vrouwendag. Een dag waarop we stilstaan bij de emancipatie van vrouwen in onze samenleving en de prestaties van vrouwen vieren. Zo ook Spotify, het Niemeijer Fonds en ABN AMRO. Ter ere van Internationale Vrouwendag lichten we graag 3 prachtige initiatieven uit die zich hard maken voor een gelijkwaardige representatie van vrouwen. Initiatieven die ook buiten 8 maart de voortdurende strijd voor gendergelijkheid benadrukken.

Spotify zet vrouwen in de spotlight
Met het EQUAL-programma zet Spotify iedere maand een vrouwelijke pionier in de spotlight, zowel op het platform als daarbuiten. De ervaring leert dat deze aandacht zorgt voor een toename in streams. De EQUAL-artiest van maart is de smartlappen zangeres Sophie Straat die deze maand medecurator is van de Nederlandse EQUAL playlist; daar voegde ze o.a. Amyl and The Sniffers, Sinéad O’Connor, Naaz, Little Sims & Lizzo aan toe. Daarnaast is Sophie ook te zien op een billboard op Times Square waarmee ze artiesten als Maan, Froukje en Meau achterna gaat. Speciaal voor Internationale Vrouwendag stelde Spotify Women of Music samen, een playlist vol goede muziek geproduceerd door vrouwen.

De grootste kunstprijs voor vrouwelijke kunstenaars
Vanavond wordt de Theodora Niemeijer Prijs uitgereikt, de grootste kunstprijs in Nederland voor vrouwelijke kunstenaars. In 2012 introduceerde het Niemeijer Fonds de stimuleringsprijs omdat het werk van hedendaagse vrouwelijke kunstenaars ondervertegenwoordigd is in tentoonstellingen en museale collectie. Door middel van de prijs wil het fonds de representatie en waardering van vrouwelijke kunstenaars vergroten. En om het belang van een gendergelijke verdeling in de kunstwereld extra te benadrukken, is het prijsbedrag dit jaar verhoogd tot maar liefst €100.000. De bekendmaking van de winnaar volgt heel snel!

STRAAT Museum en ABN AMRO slaan handen in een
In het STRAAT Museum is op dit moment de tentoonstelling Women in Street Art (t/m 28 mei) te zien. Want hoewel de scene voornamelijk bestaat uit mannen, zijn er ook enorm veel invloedrijke vrouwelijke street artists actief. STRAAT en ABN AMRO willen meer zichtbaarheid geven aan vrouwelijke rolmodellen in de street art en zetten hen in de nieuwe tentoonstelling in de schijnwerpers. Naast de kunstwerken van o.a. Gleo, Judith de Leeuw en Adele Renault die al bij STRAAT te zien waren, is er ook werk toegevoegd van de internationaal gerenommeerde Lady Aiko, Nederlandse graffiti-icoon Mick La Rock en Nina Valkhoff.

Wil je meer lezen over de samenwerking tussen ABN AMRO en het STRAAT Museum? Check hier de update.