Categorieën
Campagnes

Fairtrade lanceert kinderuitzendbureau om aandacht te vragen voor kinderarbeid

Een uitzendbureau voor kinderen? Absurd! Dat vinden wij ook. Helaas is kinderarbeid aan de andere kant van de wereld wel dagelijkse realiteit. Fairtrade startte daarom een campagne om kinderarbeid dichterbij te brengen en Nederlanders aan het denken te zetten over de impact hiervan.

Fairtrade lanceerde in aanloop van 1 april het fictieve kinderuitzendbureau Kidworks om de arbeidskrapte zogenaamd op te lossen met kinderen. Hiermee wilde de organisatie aandacht vragen voor de situatie van katoenboeren. Kidworks bestaat gelukkig niet, maar kinderarbeid helaas wel onder andere in de katoenteelt. De prijs die ze krijgen voor hun katoen is zo laag, dat ze soms niet anders kunnen dan hun kinderen mee te laten werken, om meer inkomen te genereren. Deze kinderen kunnen daardoor niet spelen of naar school, waardoor de armoede uiteindelijk ook in stand gehouden wordt. 

Om het probleem dichterbij huis te brengen vroegen wij PanelWizard te onderzoeken hoe Nederlanders tegenover kinderarbeid in eigen land staan. De bevindingen uit dit onderzoek verwerkten we in de PR aanpak om zo het onderwerp onder de aandacht te brengen bij Nederlandse media. Media als Duurzaam Ondernemen, KEK Mama, Bedrock, Ladify, Adformatie en The Optimist publiceerdern over de campagne en het onderzoek. Ook namen Dutch Cowboys, Beautify en VKMag Kidworks mee in hun lijstjes van beste 1-aprilgrappen.

De hele campagne was in nauwe samenwerking met onze vrinden van Kumpany!