Categorieën
Campagnes

ABN AMRO geeft fraude een gezicht

ABN AMRO wil online oplichting uit de taboesfeer halen door slachtoffers hun verhalen te laten delen en zo mensen te helpen online fraude te leren herkennen. Om dit ook in media onder de aandacht te brengen, zette HAGENS in samenwerking met de bank een onderzoek op.

Onderzoeksbureau Ipsos onderzocht in opdracht van ABN AMRO het verschil tussen ervaringen met online oplichting van traditionele vormen van criminaliteit. Uit het onderzoek bleek dat meer dan de helft van de Nederlanders zich zou schamen als zij slachtoffer zouden worden van online fraude. Bij traditionele vormen van criminaliteit, zoals zakkenrollen of woninginbraak, geeft gemiddeld slechts een kwart aan zich dom te voelen of te schamen. Ook zijn slachtoffers van online oplichting terughoudender in het delen van hun verhaal dan slachtoffers van traditionele criminaliteit. HAGENS gebruikte deze onderzoeksresultaten om in de media aandacht te vragen voor dit onderwerp.

Met de campagne ‘Fraudeverhalen’ geeft ABN AMRO slachtoffers van fraude een gezicht en laat de bank zien dat iedereen slachtoffer kan worden van online oplichting, ongeacht je leeftijd. De bank vroeg slachtoffers van verschillende fraudevormen hun waargebeurde verhaal te vertellen. Zo hoopt ABN AMRO anderen te stimuleren hun verhaal ook te delen.

Talloze media brachten het onderzoek onder de aandacht. Zo interviewde Metro een slachtoffer van online fraude, sprak Telegraaf met een expert van de politie en schreven het Nederlands Dagblad en Plus Online hier een artikel over. Daarnaast lichtte Neiske Ritsma van ABN AMRO het onderzoek toe in de uitzending van RTL Nieuws en NPO Radio 1.