Categorieën
Campagnes

ABN AMRO in samenwerking met WOMEN Inc. over ongelijkheid in de kunstwereld

In de Nederlandse kunstwereld bestaan voor vrouwen en mannen nog grote verschillen in beloningen en kansen, zo blijkt uit een rapport ‘Een onverteld verhaal’ van WOMEN Inc. en ABN AMRO. Om de ongelijkheid in de cultuursector onder de aandacht te brengen en een verandering teweeg te brengen, zette HAGENS rond dit rapport een pr-campagne op.

Uit het rapport bleek dat het inkomen van mannen in de beeldende kunst 50 procent hoger ligt dan vrouwen die daarin werkzaam zijn. Ook liet het zien dat de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen in deze sector op nog twee vlakken manifesteert: representatie en onbewuste vooroordelen. Zo is slechts 13 procent van de kunst in Nederlands acht grootste musea gemaakt door een vrouw en bevat 70 procent van alle kunsttentoonstellingen in Nederland geen enkel werk dat door een vrouw gemaakt is.

‘’De ongelijkheid in de kunstwereld is illustratief voor de ongelijkheid die er in de gehele samenleving is tussen vrouwen en mannen”, aldus Emma Lok, directeur van WOMEN Inc., de belangenorganisatie die zich inzet voor de emancipatie van vrouwen. “Kunst verwondert en kan een ander perspectief bieden op je eigen werkelijkheid. Daarom is het zo belangrijk dat er in musea diverse verhalen te zien zijn en dat die gelijkwaardig gewaardeerd worden.’’

Team HAGENS bracht dit rapport onder de aandacht bij de Nederlandse media. Dat resulteerde in prachtige publicaties bij onder andere Algemeen Dagblad, NRC, Trouw en Nu.nl. Ook belichtte LINDA. deze tweedeling in de kunstwereld en was het voorpaginanieuws van Het Parool. Daarnaast vertelde Sander Heithuis van WOMEN Inc. op NPO Radio 1 over deze grote verschillen en wijdde ook BNR een item aan het rapport.