Categorieën
Hagens Klanten

Sara Sejin Chang (Sara van der Heide) wint de Theodora Niemeijer Prijs

De Theodora Niemeijer Prijs is gisteren uitgereikt aan Sara Sejin Chang (Sara van der Heide). De stimuleringsprijs voor vrouwelijke mid-career kunstenaars is dit jaar verhoogd naar €100.000 en is daarmee de grootste vrij besteedbare kunstprijs van Nederland.

De prijs werd in 2012 door het Niemeijer Fonds in het leven geroepen om de representatie en waardering van vrouwelijke kunstenaars te vergroten. Er zijn weinig financiële middelen en prijzen beschikbaar voor de doorontwikkeling van mid-career vrouwelijke kunstenaars. Voor startende kunstenaars zijn er vele fondsen beschikbaar, terwijl vrouwen vaak in een latere fase van hun carrière veel werk produceren. De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen is in die fase het meest zichtbaar en wordt weerspiegeld in de verdeling van verwervingen door musea. Het Niemeijer Fonds wil met de nieuwe vorm van de prijs – waarvan €25.000 als museum aankoopbudget dient – extra aandacht vragen voor de ongelijke verdeling tussen mannen en vrouwen en de vertegenwoordiging van het werk van hedendaagse vrouwelijke kunstenaars in museale collecties uit te breiden. 

Over Sara Sejin Chang (Sara van der Heide)
Volgens de jury is Sara Sejin Chang (Sara van der Heide) een kunstenaar met internationale allure. Ze onderzoekt in haar werk thema’s rondom Eurocentrisme, dekolonialisering, racialisering, (collectieve) heling en sjamanisme. En brengt film, tekst, immersieve installaties, performances en schilderkunst samen in haar artistiek overstijgende werk. Chang heeft lange tijd geen solotentoonstelling in een Nederlands museum gehad, en verdient het daarom volgens de jury om toegevoegd te worden aan de collectie van het Centraal Museum, door wie zij voor deze prijs is aangedragen.


We zijn heel blij dat we door middel van PR extra zichtbaarheid voor dit onderwerp kunnen creëren. Zo verscheen het nieuws onder andere in Harper’s Bazaar, Vogue, Museumtijdschrift, Metropolis M, Marie Claire, ArtReview en NRC.