Categorieën
Campagnes

VOICE Network en Solidaridad publiceren ‘Cocoa Barometer 2022’ over armoede cacaoboeren

Nog geen van de grote chocoladeproducenten betaalt voldoende voor cacao om armoede onder cacaoboeren uit te bannen. Ondanks dat de cacaosector zelf initiatieven neemt om de productie te verduurzamen, wordt de kernoorzaak van alle problemen - hardnekkige armoede - niet aangepakt. Zo blijkt uit het rapport ‘Cocoa Barometer 2022’, ontwikkeld door het VOICE Network in samenwerking met Solidaridad.

Je zou denken: meer vraag naar cacao betekent meer omzet en dus een hoger inkomen voor de cacaoboer. Maar zolang de prijs die zij ontvangen voor hun cacao niet meestijgt met de kosten van levensonderhoud en productie, verandert er effectief niets aan de armoede onder cacaoboeren.

Uit het nieuwste rapport blijkt dat armoede onder boeren een drijvende kracht is achter zaken als ontbossing en kinderarbeid. Het rapport stelt bovendien dat zonder een significante stijging van inkomsten voor boeren, de milieu- en sociale schade de komende jaren verder zal toenemen in Ghana en Ivoorkust, de grootste cacaoproducerende landen ter wereld. 

De Barometer komt tot de conclusie dat er op drie niveaus tegelijkertijd actie nodig is om een leefbaar inkomen voor cacaoboeren te bewerkstelligen: goed beleid door overheden, goede inkoopmethoden van bedrijven en goede landbouwmethoden van boeren. Het is nu aan bedrijven en regeringen om in actie te komen!

HAGENS bracht het rapport bij de media onder de aandacht en diverse titels publiceerden daarover, zoals Eatly, EVMI en VMT. Daarnaast schreef Trouw een artikel over de nieuwe anti-ontbossingswet en sprak Hester Verburg van Solidaridad in de uitzending bij RTL Z.