Categorieën
Campagnes Klanten

NPO onderzoekt dealbreakers in relaties naar aanleiding van De Stamhouder

Voor bijna de helft van de (eind)twintigers is het een dealbreaker als hun (toekomstige) partner een andere kant kiest in een wereldconflict, anders denkt over het huwelijk heeft of een tegenovergestelde kinderwens heeft. Dat blijkt uit het onderzoek dat NPO in samenwerking met PanelWizard en HAGENS deed naar aanleiding van de nieuwe serie ‘De Stamhouder’.

De Stamhouder speelt zich af voor een groot deel af in de jaren 70. Een tijd die zich, net als nu, kenmerkt als een periode van ideologie, wereldconflicten en individualisme. In de serie komt Ellen (Sallie Harmsen) erachter dat haar geliefde Alexander (Matthijs van de Sande Bakhuyzen) verzweeg dat zijn familie een naziverleden heeft. Ze heeft daar veel moeite mee en verbreekt daarop het contact. 

NPO vroeg HAGENS om door middel van PR een extra verdieping te geven aan de serie. Met als doel om De Stamhouder en het verhaal erachter voor een breed scala van media relevant te maken, ook naast de secties van film, tv en entertainment.

In samenwerking met PanelWizard en HAGENS deed NPO onderzoek om erachter te komen in hoeverre de dealbreakers waar Alexander en Ellen 50 jaar geleden mee te maken hadden, parallel staat aan die van nu. In het onderzoek werden twee leeftijdsgroepen, 25-jarigen anno nu vs. 25-jarigen in de jaren 70 dezelfde stellingen werd voorgelegd over onoverkomelijkheden in (toekomstige) relaties. Het bleek dat 45% van de jongere generatie en 52% van de oudere generatie geen romantische relatie zou starten met iemand die een andere kant kiest in een wereldconflict.

Diverse media – van nieuws tot lifestyle titels – zagen aanleiding om hierover te schrijven. Onder andere Quest, Nederlands Dagblad, FHM, Marie Claire, Famme, Metro en Noordhollands Dagblad publiceerden een artikel over het onderzoek en De Stamhouder. Daarnaast interviewde Flair een relatietherapeut om vanuit de praktijk duiding te geven over de onderzoeksresultaten, en de dating dilemma’s die zij in het haar werk tegenkomt.

De achtdelige historische dramaserie De Stamhouder is tot eind deze maand elke zondag te zien op NPO 1 om 21:30, maar het gehele seizoen is al te bingen op NPO Plus.

Bron foto: AVROTROS/Dinand van der Wal