Categorieën
Campagnes

Tentoonstelling House of Hiv blikt terug op 40 jaar hiv-initiatieven

Vandaag openen de deuren van House of Hiv. De community tentoonstelling blikt terug op 40 jaar omgaan en leven met hiv in Nederland. Team HAGENS kreeg de opdracht om de - veelal onbelichte - verhalen achter 40 jaar hiv-initiatieven zichtbaar te maken.

Sinds de hiv-epidemie vier decennia geleden in Nederland uitbrak, zijn er door de Nederlandse hiv-community’s talrijke initiatieven opgezet die impact hadden in de respons op en aanpak van hiv in ons land. De tentoonstelling House of Hiv vertelt aan de hand van verschillende kamers over veertig jaar leven en omgaan met hiv en toont deze veelal onzichtbaar gebleven initiatieven nu voor het eerst aan het grote publiek. 

Ondanks dat hiv geen bedreiging meer vormt voor de volksgezondheid zit er nog altijd een stigma op. Eén van de doelen van House of Hiv is om dit te doorbreken, zowel binnen kwetsbare groepen die baat hebben bij een hiv-behandeling, als in de samenleving waarbij er vaak nog een onjuist beeld over hiv bestaat.

De kamers worden gevuld met (historisch) beeldmateriaal, kunst- en fotowerken van onder andere Basse Stittgen en Erwin Olaf. House of Hiv is een huis in aanbouw en met deze tentoonstelling wordt ook een begin gemaakt aan het archiveren van de geschiedenis van het Nederlandse hiv-activisme.

De tentoonstelling is van 19 augustus tot en met 9 september 2022 te zien op verschillende locaties in Amsterdam. De diverse kamers worden ingericht in de gebouwen van Prostitutie Informatie Centrum (PIC), Mainline, Hiv Vereniging, IHLIA, Black Queer Archives, Trans United en Tetterode. Bekijk de website http://www.housofhiv.nl voor meer informatie en de locaties.