ABN AMRO

Een gendergelijk Nederland

Stel, je had tien jaar geleden 1 bitcoin gekocht. Inderdaad, dan had je nu een vette spaarrekening gehad. Ander gedachtenexperiment: stel, Nederland was tien jaar geleden volledig gendergelijk geweest. Wat had ons dat opgeleverd? ABN AMRO wilde mensen zich bewust maken van het belang van een gelijk speelveld. In plaats van te kijken naar de toekomst, draaiden we de vraag om: hoe zou Nederland er vandaag uit hebben gezien als we in 2010 al gendergelijk waren geweest? En hoe vertaalt dat zich in tot individuen en gezinnen in termen van welvaart en welzijn?

 • Dit deden we
 • Strategie
 • Concept
 • Onderzoek
 • PESO campagne
 • Interne communicatie aanpak
 • Aanpak

  Het wetenschappelijke onderzoeksbureau SEO Economisch Onderzoek berekende wat het Nederland had opgeleverd als we sinds 2010 volledig gendergelijkwaardig waren geweest. Het resultaat is een 58 pagina’s tellend rapport vol conclusies, aanbevelingen en handvatten. De belangrijkste conclusie: van een gendergelijke samenleving worden we allemaal beter, namelijk ruim 10 miljard euro per jaar.  Door alleen betaald en onbetaald werk gelijk te trekken zou Nederland – zonder één uur meer te werken – 10,8 miljard euro per jaar meer aan BBP opleveren; elk huishouden zou er meer dan 1000 euro per jaar op vooruit gaan.

  Impact

  Belangrijke media zoals de Volkskrant, het AD en het Financieel Dagblad besteedden aandacht aan het onderzoek. Chantal Kortweg (directeur Inclusive Banking bij ABN AMRO) en Nicole Reimink-Böttger (verantwoordelijk voor het diversiteitsbeleid) schoven aan bij BNR en bouwden zo aan het thought leadership van de bank. Niet onbelangrijk: binnen ABN AMRO werd positief en trots gereageerd op het feit dat de bank zich hard maakt voor dit onderwerp. Ook op social media werden de belangrijkste conclusies gedeeld, onder meer door politica Vera Tax (PvdA), Pascalle Grotenhuis (ambassadeur vrouwenrechten en gendergelijkheid) en het platform WomenInc.

  54

  Publicaties

  € 623.000

  Mediawaarde

  7.1 MLN

  Bereik